Importància de la salut dental

No solem donar una importància excessiva a l’estat de la nostra dentadura, probablement per culpa de tabús i pors, o perquè no és una cosa que aparentment ens afecti en el nostre dia a dia, així com altres parts del nostre organisme es manifesten de forma més clara quan els passa alguna cosa anormal.

No obstant això, quan tenim problemes a les dents són més difícils de solucionar, i més molestos que els d’altres parts del cos. En aquest sentit, és especialment important prevenir, tasca força senzilla però que per desgràcia tendim a descuidar.

Importancia de la salud dental

No parlem de tenir les dents mal alineats, que pot ser un problema purament estètic i no anar a més o bé provocar problemes més greus en el futur, sinó que la boca moltes vegades és el reflex de la situació general de l’organisme, tant per bé com per a mal.

Des d’aquesta clínica dental a Barcelona, ens expliquen que més o menys és de coneixement general la importància de raspallar les dents després de cada menjar, i que en cas de no fer-ho ens exposem a patir càries, que és la desmineralització de les dents. Moltíssima gent viu amb càries i no li dóna més importància, però a més de provocar dolor quan es mengen dolços o aliments molt calents o molt freds, la càries és causa de mal alè i pot provocar flegmons. A més, no tractar la càries pràcticament garanteix que amb els anys es perdrà aquest dent, i de fet és la causa principal de la pèrdua de dents. No cal dir que, en provocar infeccions, aquestes es poden transmetre a la resta del cos per la sang, i per tant poden arribar al cor.

Fora de la dent, però no massa lluny, hi ha les malalties periodontals, que són les que afecten les genives. Una d’elles és la coneguda gingivitis, que consisteix en una inflamació de les genives per culpa de l’acumulació de placa bacteriana. En els casos més severs, és a dir en la periodontitis, es pot arribar a destruir l’os i, en faltar una correcta subjecció de les dents, aquests acaben desprenent-se.

Els tractaments dentals poden ser desagradables per a algunes persones, normalment a causa de prejudicis o males experiències, però la millor forma d’evitar-los és prevenir l’aparició de problemes o, en cas que apareguin, tractar els més aviat possible perquè el procés sigui el menys traumàtic possible.

I és tan senzill com mantenir una correcta higiene bucal, és a dir raspallar-se les dents amb freqüència i evitar segons quins comportaments o errors comuns.

Alguns d’ells tenen a veure amb els nens, ja des d’abans de néixer i fins a la seva primerenca adolescència: per exemple, durant l’embaràs cal mantenir la higiene bucal, atès que les malalties es poden transmetre al fetus.

Per no transmetre les nostres malalties als nadons s’aconsella evitar els petons a la boca i netejar els xumets amb la nostra boca, i es recomana provar la temperatura de les seves menjars usant una cullera diferent de la que ficarem a la boca del nadó, a més de “raspallar” les genives amb una petita gasa, tot i que encara no tingui dents.

Importancia de la salud dental

Quan ja els comença a tenir és un moment delicat, sobretot quan comença a menjar sòlids, perquè si no se’ls raspallen aquests pocs dents que tenen les restes de menjar els poden provocar càries. A més, raspallar-amb un raspall adequat, és clar- els alleujarà el dolor de l’aparició de les dents.

Més endavant, entre els 12 i els 24 mesos, cal començar a acostumar al procés de raspallat dental, encara que de moment no podran fer-ho per si mateixos i els costarà esbandir, ja que no sabran escopir l’aigua.

A partir dels 3 anys ja saben raspallar sols les dents, però és millor que un adult supervisi el procés i que vagi fixant-se en l’aparició de possibles problemes. A més, els nens d’aquesta edat han de començar a adquirir hàbits alimentaris saludables, principalment una dieta variada i una bona masticació.

Ja entre els 6 i els 12 anys és el moment, respectivament, del canvi de les dents de llet per les definitives i de l’aparició dels segons molars, i cal anar freqüentment a un dentista per controlar l’aparició de possibles càries.

Però un cop superada aquesta etapa, és important que els nens creixin amb bons hàbits d’higiene dental i els mantinguin durant tota la seva vida.