Quan haig d’anar al dentista?

Molts de nosaltres pensem que hem de visitar al dentista barcelona cada sis mesos, fins i tot si no és el que fem en la pràctica. Si aquestes bianuals revisions mèdiques són realment necessaris, no obstant això, una qüestió de debat. En el 2000, tres quartes parts dels dentistes enquestats a Nova York estaven recomanant 2 controls anuals, malgrat l’absència d’estudis que examinen si la freqüència de les visites va fer una diferència per als pacients amb baix risc de càries o malaltia de les genives. Avui dia, moltes organitzacions com l’Acadèmia Americana d’Odontologia Pediàtrica encara recomanen 2 controls anuals.

Però des de fa diverses dècades, alguns han argumentat que l’elecció dels sis mesos, com l’espai ideal entre les visites és bastant arbitrària. En 1977 Aubrey Sheiham, professor de salut pública dental a la Universitat College de Londres, va publicar un article en la revista The Lancet lamentant la falta de proves que afirmin aquesta necessitat.

L’importància de la salut dental

Una revisió sistemàtica va examinar aquesta idea amb resultats mixts. Alguns estudis no van trobar diferències entre el nombre de dents amb càries, empastaments o dents que faltaven en els quals van assistir al dentista amb freqüència i aquells que no ho van fer, mentre que altres estudis van trobar un menor nombre de casos. Quan es tractava de genives, la majoria de les recerques no van trobar diferències en la quantitat de sagnat, la placa o la gingivitis en les dents. Un estudi va trobar que anar al dentista més d’una vegada a l’any no canvia la quantitat de tumors en el diagnòstic de càncer oral, mentre que un altre va trobar que si les persones esperen més d’un any entre les visites, els tumors podrien ser més grans quan se’ls arriba a detectar.

Fins i tot quan un estudi recent troba que, per exemple, els nens que van al dentista amb freqüència tenen menys càries, pot haver-hi altres factors en joc. Aquests mateixos nens poden tenir altres avantatges; que poden pertànyer a un grup socioeconòmic més alt, menjar més sa i tenir un millor equip de qualitat dental. Hi ha un propòsit secundari a les visites al dentista. Fins i tot si el dentista no aconsegueix detectar cap problema, és probable que aprofiti per recordar-los als pacients que han de mantenir la cura de les dents i netejar-los.