Els efectes de l’eclipsi solar a la Terra

Quan la Lluna s’interposi entre la Terra i el Sol i la nit interrompi breument el dia, les temperatures baixaran i ho faran de forma ràpida. En quants graus? Segons explica la NASA, el descens equival a la diferència de temperatura que existeix entre el dia i la nit en aquesta època de l’any, per a aquest lloc.

No obstant això, cal prendre en compte que, com la superposició total dura només uns minuts, l’ambient no té temps suficient com per respondre a aquest canvi tèrmic tan brusc. Per això, serà probablement equivalent a tres cambres o la meitat de la diferència de temperatura que allí existeix entre la nit i el dia. En aquesta ocasió, a EUA, s’espera una caiguda d’al voltant de 10ºC.

El vent també canvia

Segons va revelar un estudi de la Universitat de Reading, a Regne Unit, com a resultat del canvi de temperatura, l’aire calent deixa d’elevar-se des del sòl i provoca un canvi en la velocitat i l’adreça del vent. Aquest fenomen es coneix com a «vent de l’eclipsi».

Segons els investigadors, que van analitzar un eclipsi parcial a Regne Unit en 2015, el canvi en el vent està provocat per les variacions en la «capa fronterera», que és la zona d’aire que separa els vents alts d’aquells més prop del sòl. L’efecte dura només uns minuts durant l’eclipsi i després el vent torna a bufar com abans, quan el Sol era visible en el cel.

Un fenomen que afecta als animals

Durant el període de foscor, per més breu que sigui, els animals entenen que és de nit i actuen en conseqüència. Les aus diürnes comencen a xisclar i a dispersar-se a la recerca del niu o s’agrupen i romanen en silenci, mentre que les nocturnes inicien la seva activitat, les grills i les òlibes comencen a donar els seus concerts nocturns, les arnes remplazan a les papallones, les abelles tornen a les seves panales, les formigues van als seus nius i algunes aranyes desarmen les seves xarxes.